Görbe tükör 9/4
Szervezeti változás

Semperger Attila
2019.10.11
Görbe tükör
Helyzetek, amiken dolgozunk, helyzetek amiken dolgozhatnánk. Laza és szókimondó történetek bármelyikünk mindannapjairól.
Szervezeti változás

Akármennyi változáskezelés, stresszkezelés és reziliencia tréninget is ültünk végig, vagy tartottunk, a biztonság iránti vágy evolúciós örökségünk. Olyan elemi szükségletünk, amit tudatosan aligha tudnánk teljesen felülírni. A szervezeti változás pedig, -bármilyen profin is viszi véghez egy szervezet-, kardfogú tigrisként jelenik meg előttünk és marcangolja az idegeinket. Ha a mi munkáltatónk egyáltalán nem profin viszi véghez, akkor pláne.

Történt egyszer, hogy Ádám beszélgetésbe keveredett egy lánnyal. Egy amúgy - szervezeti szinten – dekoratívnak tartott lánnyal. Igazából csak arra volt kíváncsi, hogy van a lány, mert mostanában nem látta túl mosolygósnak. Kedves beszélgetésnek indult, de amit megtudott, arra nem számított.
Ez, az amúgy - szervezeti szinten - dekoratívnak tartott lány azt mondta Ádámnak, hogy változások lesznek, és ezt onnan tudja, hogy az ő mostani főnöke mondta nekik, hogy lehet, hogy nem ő lesz a főnökük majd később, mert ő lehet, hogy később Ádámék főnöke lesz.

Ádám négy éve volt már a pozíciójában és azon gondolkodott, miért nem ő lesz az, aki most az ő főnöke. Ádám szeretett volna előre lépni. Ráadásul Zoltánról, aki amúgy a – szervezeti szinten - dekoratívnak tartott lány főnöke, alig tudott valamit. Annyira kitöltötte a gondolatait ez a kérdés, hogy azon el sem gondolkodott, hogy mi lesz azzal, aki most az ő főnöke. Azon tűnődött, neki miért nem szólt senki? Miért ő tud meg mindent utoljára? Ez, az amúgy - szervezeti szinten - dekoratívnak tartott lány összefutott a folyosón a mostani főnökével Zoltánnal, és megkérdezte tőle, hogy szerinte miért nem Ádám lesz Ádám mostani főnöke helyett a főnök? Zoltán erre mindössze annyit mondott, hogy azt csak a nagyfőnök tudja, őt kellene megkérdezni. Aztán halkan azt is hozzátette, hogy ő mégsem lesz, mert nem fogadta el a feltételeket.

A – szervezeti szinten - dekoratívnak tartott lány a nagyfőnökkel, Gézával utazott egy rendezvényre Géza kocsijával, és megkérdezte tőle útközben, hogy hogy van? Géza elmesélte, hogy nagy dilemma számára, hogy hogyan hozzon be Ádám mostani főnöke helyett – aki babát vár - egy külsős vezetőt. Aggasztja, hogyan csinálja úgy, hogy senkit se bántson meg.
A – szervezeti szinten - dekoratívnak tartott lány este az edzőteremben találkozott az egyik legjobb barátnőjével, akinek elmesélte a napját. Másnap ebéd közben a barátnő, aki ugyanott, csak másik divízióban dolgozott megkérdezte a főnökét, hogy szerinte Zoltán a – szervezeti szinten – dekoratívnak tartott lány főnöke, vagy Ádám lenne inkább alkalmas Ádám főnökének a pozíciójára. A barátnő főnöke csak annyit kérdezett, hogy mikor lesz a változás. A barátnő mintha novemberre emlékezett volna.

Ádám főnöke – aki titokban babát várt - délután kapott egy sms-t. Ez állt benne: „Ki fognak rúgni, kezdj el keresni, novemberig van pozid”. Egy perccel később Géza, a nagyfőnök is kapott egy sms-t: „Valamikor meghívnálak egy ebédre. Lenne jelöltem a megürülő pozira.”

Mindeközben a biztonságiőrök, akik a kamerákon keresztül követték a számukra néma szervezeti valóságshow-t, azt találgatták, hogy az amúgy - szervezeti szinten - dekoratívnak tartott lány vajon melyik vezető barátnője lehet.